Facebook

Επιλέγοντας τον κατάλληλο παιδικό σταθμό

Επιλέγοντας τον κατάλληλο παιδικό σταθμό

Κριτήρια επιλογής Παιδικού Σταθμού

 

Η επιλογή παιδικού σταθμού είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, καθώς οι γονείς για πρώτη φορά θα εμπιστευτούν τη φροντίδα, την αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών τους σε ένα εξωοικογενειακό περιβάλλον. Εκεί τα παιδιά θα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα κοινωνικοποίησης, θα εφαρμόσουν όσα διδάχθηκαν από την οικογένειά τους και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους. 

Τι θα πρέπει να εξετάσουμε ώστε να επιλέξουμε τον πλέον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

Ιδιωτικός ή δημόσιος;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί ανάλογα με το πού υπάγεται η οργάνωση και η λειτουργία τους χωρίζονται σε δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς. Έτσι, πριν την αναζήτηση παιδικού σταθμού, καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας ότι στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς δεν απαιτούνται δίδακτρα, στους δημοτικούς απαιτείται η μηνιαία καταβολή ενός ποσού που ποικίλλει ανά περιοχή, ενώ στους ιδιωτικούς το κόστος καθορίζεται από τη διεύθυνση.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο παιδικό σταθμό

Η πρώτη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδικό σταθμό


Αρχικά, θα καταρτίσετε μία λίστα με τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής σας. (Είναι σημαντικό ο παιδικός σταθμός του παιδιού να είναι κοντά στο σπίτι σας πρώτον, για να έχετε εύκολη πρόσβαση εάν χρειαστεί και δεύτερον, γιατί έτσι το παιδί θα αποκτήσει φίλους από την περιοχή). Στη συνέχεια, θα επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς μαζί τους ώστε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, τις ηλικίες που δέχονται, το εκπαιδευτικό προσωπικό, την ασφάλεια, το φαγητό, τη δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών, το κόστος των διδάκτρων. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα ξεχωρίσετε τους παιδικούς σταθμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας και θα προγραμματίσετε μία επίσκεψη.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο παιδικό σταθμό1

Επιλέγοντας τον κατάλληλο παιδικό σταθμό2

Τι προσέχουμε κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδικό σταθμό

 

1. Κτιριακές εγκαταστάσεις: Αρχικά, δώστε προσοχή στη διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την ασφάλεια που διαθέτουν, τις συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής. Οι χώροι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από επικίνδυνα εμπόδια και να ενισχύουν τη δράση και έκφραση των παιδιών. Τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και σε άρτια κατάσταση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος. Ζητήστε να δείτε όλους τους χώρους (πχ εργαστήρια, τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο).

2. Παιδαγωγική ταυτότητα: Μιλήστε με τους υπεύθυνους ώστε να πάρετε πληροφορίες για τη φιλοσοφία του παιδικού σταθμού και ενημερωθείτε για την επιμόρφωση και την εμπειρία του διδακτικού προσωπικού. Μην παραλείψετε να ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας του, καθώς δεν είναι λίγοι οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν παράνομα. Τέλος, φροντίστε να μάθετε με τι κριτήριο διαμορφώνονται τα τμήματα και ποια είναι η αναλογία παιδιών και δασκάλων.

3. Βεβαιωθείτε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (παιδαγωγικό υλικό, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παιχνίδια) του παιδικού σταθμού ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές ανάγκες και ικανότητες του παιδιού σας.

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που το παιδί τραυματιστεί ή αρρωστήσει; Ελέγξτε εάν ο χώρος διαθέτει πλήρες φαρμακείο, παιδίατρο ή νοσοκόμα. Ρωτήστε, ακόμα, πώς χειρίζονται θέματα υγείας καθώς και την περίπτωση που κάποιο παιδί πρέπει να μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο.

5. Επισκεφθείτε την κουζίνα όπου προετοιμάζεται το φαγητό. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες με το φαγητό ή εμφανίζει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιες τροφές συζητήστε το.

6. Ελέγξτε την ποιότητα του νερού που πίνουν τα παιδιά. Ζητήστε να μάθετε εάν ο παιδικός σταθμός χρησιμοποιεί πιστοποιημένο φίλτρο νερού. Πολλοί παιδικοί σταθμοί, δυστυχώς, δε μεριμνούν για την ποιότητα του πόσιμου νερού με αποτέλεσμα τα παιδιά να καταναλώνουν νερό με χλώριο, παθογόνους μικροοργανισμούς, και άλλα σωματίδια. Αν σκεφτούμε ότι κατά την παραμονή του στον παιδικό σταθμό το παιδί καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης νερού, το νερό οφείλει να είναι πιστοποιημένα καθαρό όχι μόνο για να προστατευτεί η υγεία του αλλά και για να λαμβάνει ο οργανισμός του τα πολλαπλά οφέλη του νερού. Διαβάστε περισσότερα…

7. Ρωτήστε πώς αντιμετωπίζονται τυχόν δυσκολίες στην ένταξη των παιδιών κατά τις πρώτες ημέρες στον παιδικό σταθμό ή τυχόν ακραίες συμπεριφορές, καθώς και εάν ο παιδικός σταθμός διαθέτει ψυχολόγο.

8. Μάθετε πώς γίνεται η επικοινωνία με τους γονείς, εάν γίνονται ομαδικές συναντήσεις γονέων, εάν υπάρχει πρόγραμμα συμβουλευτικής.

Μη διστάσετε να εκφράσετε οποιοδήποτε προβληματισμό σας και να καλύψετε όλες σας τις απορίες ώστε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι κάνετε τη σωστότερη επιλογή για παιδί σας..

Επιλέγοντας τον κατάλληλο παιδικό σταθμό3