8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών
«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν τους παγκόσμιους ωκεανούς και τις θάλασσες» δηλώνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών. Η εν λόγω γιορτή μάς δίνει την ευκαιρία να βελτιωθεί η πληροφόρησή μας για τους παράγοντες που απειλούν τους ωκεανούς μας.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, αξίζει να μάθουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα πλαστικά σκουπίδια, τα οποία εξαιτίας των υποθαλάσσιων ρευμάτων, έχουν πλέον κατακλύσει τα νερά των ωκεανών δηλαδή τα 2/3 της Γης.
Γνωρίζατε ότι…
- Την τελευταία δεκαετία έχουμε παράξει περισσότερο πλαστικό από ό,τι σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα
- Το 50% του πλαστικού που περνά από τα χέρια μας, το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και στη συνέχεια το πετάμε
- Η ποσότητα του πλαστικού που πετιέται στα σκουπίδια κάθε χρόνο μπορεί να καλύψει 4 φορές το εμβαδόν της γης
- Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περίπου 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε λεπτό.
- Τα πλαστικά αντικείμενα που πετιούνται στη θάλασσα, διασπώνται σε πολύ μικρά κομμάτια ώστε ρινίσματα από ένα πλαστικό μπουκάλι ενός λίτρου μπορούν να «ταξιδέψουν» σε όλες τις παραλίες του κόσμου
- Σχεδόν κάθε κομμάτι πλαστικού που έχει παραχθεί ποτέ εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια μορφή
- Το 46% του πλαστικού που εντοπίζεται στους ωκεανούς επιπλέει, και συνεχίζει να επιπλέει για χρόνια πριν τελικά καταλήξει στο βυθό της θάλασσας. Επίσης, το 90% των σκουπιδιών που επιπλέουν στη θάλασσα είναι πλαστικά, με 46.000 κομμάτια πλαστικό να επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό μίλι
- Ένα εκατομμύριο θαλάσσια πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά σκουπίδια. Κομμάτια πλαστικού βρέθηκαν στο στομάχι του 80% των θαλάσσιων πτηνών σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010, με τις εκτιμήσεις να εκτοξεύουν το ποσοστό σε 99% έως το 2050. Τα πουλιά καταπίνουν μικρά κομμάτια πλαστικού γιατί τα θεωρούν τροφή, και συχνά, τα κομμάτια αυτά είτε φράζουν τον πεπτικό σωλήνα προκαλώντας ασφυξία, είτε παραμένουν στο στομάχι και επειδή δημιουργούν ένα ψευδές αίσθημα πληρότητας, τα καταδικάζουν σε ασιτία μέχρι θανάτου. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί μέχρι και 200 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι ενός πτηνού. Εκτός από τα πτηνά, τα πλαστικά απειλούν και τα θαλάσσια θηλαστικά τα οποία με παρόμοιο τρόπο καταλήγουν σε θάνατο.
Είναι δυνατόν να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικό;
Προφανώς όχι εντελώς. Όμως όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στον περιορισμό της χρήσης πλαστικού και στη μείωση των επιπτώσεων του πλαστικού στη θάλασσα.
Πώς;
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (πχ πλαστικά μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, σακούλες) και χρησιμοποιούμε αντικείμενα που επαναχρησιμοποιούνται πχ τάπερ για τα τρόφιμα αντί πλαστικά σακουλάκια ή θερμός αντί πλαστικά δοχεία μιας χρήσης για τα ροφήματά μας.
- Επαναχρησιμοποιούμε το πλαστικό, μετατρέποντας ένα προϊόν σε κάτι άλλο πχ ένα πλαστικό δοχείο τροφίμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος.
- Προτιμάμε προϊόντα που είναι σε χάρτινη ή γυάλινη συσκευασία αντί πλαστική (πχ απορρυπαντικά).
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συσκευασμένα προϊόντα και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε δικά μας δοχεία κατά την αγορά χύμα προϊόντων (πχ ξηρών καρπών, δημητριακών).
- Αντικαθιστούμε το πλαστικό με άλλες πρώτες ύλες στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες για τα ψώνια μας αντί νάιλον σακούλες.
- Για να αποθηκεύσουμε ένα φαγώσιμο, τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από αυτό, αντί να το τυλίγουμε με πλαστικό.
- Κομποστοποιούμε τα οργανικά μας απορρίμματα ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες σακούλες σκουπιδιών.
- Κατά την αγορά προϊόντων, επιλέγουμε εταιρίες που επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και αποδεδειγμένα αντιλαμβάνονται την έννοια της ανακύκλωσης.
- Κάνουμε ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και γενικώς του πλαστικού.
- Συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των ακτών.
- Συζητάμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για τη σημασία της μείωσης του πλαστικού στο περιβάλλον και τις ζωές μας.
Η RAINBOW WATERS και η διαχείριση πλαστικού
Η RAINBOW WATERS δε χρησιμοποιεί φιάλες νερού μίας χρήσης, προκειμένου να συμβάλλει στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων
Οι φιάλες της είναι χωρητικότητας 18,9 λίτρων και επιστρεφόμενες: Απολυμαίνονται, επαναγεμίζονται και στο τέλςο του κύκλου ζωής τους ανακυκλώνονται 100%.
Έως σήμερα η RAINBOW WATERS έχει εμφιαλώσει 320.000.000 λίτρα νερού. Εάν το νερό αυτό εμφιαλωνόταν σε φιάλες PET μίας χρήσης των 10 λίτρων, θα επιβαρύναμε το περιβάλλον με 32.000.000 φιάλες, που αν τις βάζαμε στη σειρά θα σχημάτιζαν μία απόσταση 12.800km, ίση δηλαδή με τη διάμετρο της Γης!
Επιπλέον, αποτρέψαμε την απόρριψη περίπου 7.000 τόνων πλαστικού στο περιβάλλον το οποίο θα χρειαζόταν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί.
Τέλος, με τις επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες νερού, εξοικονομείται μία τεράστια ποσότητα πλαστικού η οποία εάν παραγόταν θα επιβάρυνε και τους υδάτινους πόρους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι προκειμένου να παραχθεί μία πλαστική φιάλη νερού χρειάζεται τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που περιέχεται μέσα στη φιάλη (υδάτινο αποτύπωμα). Με άλλα λόγια, κάθε φορά που επαναχρησιμοποιείται μία φιάλη εμφιαλωμένου νερού, εξοικονομούνται περίπου 40 λίτρα νερό.
Διαβάστε επίσης:
Ένα μήνυμα σε μπουκάλι... διαφορετικό από τα άλλα!
Εταιρική κοινωνική ευθύνη Rainbow Waters® σε σχέση με το περιβάλλον
Πηγές: coastalcare.org, ecowatch.com, thegreendivas.com, www3.imperial.ac.uk, europarl.gr
Photo credits: Ferdi Rizkiyanto