Facebook

Νερό και γυμναστική

Νερό και γυμναστική

Κατά το 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής που έγινε στη Γρανάδα της Ισπανίας παρουσιάστηκαν οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με την επαρκή κατανάλωση νερού. Χρησιμοποιήθηκαν οι εργασίες τριών καθηγητών, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Δρ Σταύρος Κάβουρας. Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα θέματα που αναλύθηκαν κατά το συνέδριο με τη μορφή ερωτήσεων πιο αναλυτικά.

  • Ενώ η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια γυμναστικής μοιάζει προφανής, πόσο σημαντική είναι οποιαδήποτε άλλη στιγμή;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 55-65% από νερό. Έρευνες από το πανεπιστήμιο του Connecticut στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η έλλειψη νερού μπορεί να αλλάξει τη γνωστική λειτουργία (cognitive function) του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμα και μια μικρή έλλειψη ενυδάτωσης θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιλογές μας αλλά και τις αντιδράσεις μας, το τρόπο που σκεφτόμαστε και την απόδοσή μας στην εργασία. Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση μάλιστα στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες.

  • Πως μπορεί η έλλειψη νερού να επηρεάσει τη σωματική κατάσταση του ανθρώπου;

Η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει τις καρδιαγγειακές λειτουργίες καθώς όταν είμαστε αφυδατωμένοι υπάρχει λιγότερο νερό στη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό κάνει τη καρδιά μας να δουλεύει πιο σκληρά για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το αίμα και να μεταφέρει οξυγόνο σε όλους τους ιστούς. Επίσης, στη περίπτωση αφυδάτωσης στρεσάρεται το σύστημα διατήρησης της θερμοκρασίας του οργανισμού μας. Ο οργανισμός ανθρώπων που ζουν σε θερμά κλίματα καθώς και όσων ασκούνται συχνά δουλεύει πιο σκληρά ώστε να αποβάλλει τη ζέστη. Όσοι άνθρωποι λοιπόν δεν είναι καλά ενυδατωμένοι έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη σωστή λειτουργία του οργανισμού κάτι που μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως η αλλαγή στη διάθεση μέχρι και πονοκεφάλους.

  • Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της αφυδάτωσης;

Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση ή ακόμα και μικροί πονοκέφαλοι. Κάποια απλά συμπτώματα είναι η ξηρότητα του στόματος και η δίψα η οποία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός είναι εφυδατωμένος κατά 2%. Επίσης ένας καλός δείκτης είναι το χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρο είναι και όσο πιο μικρή είναι η ποσότητα, τόσο πιο αφυδατωμένος είναι ο οργανισμός. Επίσης, αν για παράδειγμα δεν πηγαίνουμε στη τουαλέτα κάθε 2-3 ώρες τότε αυτό σημαίνει ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό.

  • Για ποιο λόγο ειναι σημαντικό να προβάλλουμε τις θετικές επιδράσεις στην υγεία από την σωστή ενυδάτωση για λόγους δημόσιας υγείας;

Οι αλλαγές στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού εμφανίζονται όταν το ποσοστό αφυδάτωσης είναι 1,5%. Ένας μέσος άνθρωπος φτάνει αυτό το ποσοστό αφυδάτωσης 4-6 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων και χωρίς να ασκείται. Η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει λοιπόν την απόδοση στην εργασία, τη διάθεση και γενικά τη καθημερινή ζωή. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την υγεία καθώς εμποδίζει την εμφάνιση ασθενειών όπως είναι οι πέτρες στα νεφρά, καθώς η πρόσληψη νερού λειτουργεί θεραπευτικά μειώνοντας τη πιθανότητα εμφάνισής τους. Ακόμη, είναι γνωστό ότι η σωστή πρόσληψη νερού βοηθά στη καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Το να πίνει κανείς νερό λοιπόν αποδεικνύεται μια υγιής συνήθεια που συνδέεται με πολλές θετικές επιπτώσεις για την υγεία και τη συμπεριφορά γενικότερα μέσα στη κοινωνία.

Πηγή: Cooler Innovation, FoodBev.com