Facebook

Αποτοξίνωση: το Α&Ω της ευεξίας

Αποτοξίνωση: το Α&Ω της ευεξίας

Ενίοτε όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ανανεωθούμε εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Θέλουμε να αποβάλλουμε ότι μας βαραίνει και να αναζωογονηθούμε. Μία καλή αποτοξίνωση λοιπόν, είναι η λύση για να διώξουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και τα κύτταρά μας να ανανεωθούν στο ρυθμό που πρέπει. Μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα και τους μηχανισμούς που διαθέτει το σώμα μας, βρίσκεται σε μία διαρκή, φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης όμως, ο σημερινός τρόπος ζωής και διατροφής και τα κάθε λογής τοξικά χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον, δυστυχώς επιβραδύνουν τη φυσική αυτή διαδικασία καθαρισμού του σώματος. Μπορούμε να την ενισχύσουμε, ακολουθώντας σωστή διατροφή και καταναλώνοντας άφθονο καθαρό νερό!

Μόνο η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί!

Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, με μειωμένα λιπαρά και αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας συμβάλει στην φυσική αποτοξίνωση όμως, χωρίς την κατανάλωση σωστής ποσότητας νερού δεν είναι αρκετό! Αυτό συμβαίνει διότι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής παίρνουμε μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών όπου αν δεν καταναλώνουμε άφθονο νερό θα μας οδηγήσει σε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η άφθονη κατανάλωση καθαρού (εμφιαλωμένου ή φιλτραρισμένου) νερού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Αποτοξινώνοντας το συκώτι και τα νεφρά μας.

Το συκώτι και τα νεφρά είναι από τα κυριότερα όργανα αποτοξίνωσης (είναι άμεσα συνδεδεμένα) και απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού για να λειτουργήσουν σωστά. Το νεφρικό σύστημα λειτουργεί ως «μονάδα καθαρισμού» που αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα. Η επαρκής ποσότητα νερού, βοηθάει τα νεφρά να φιλτράρουν τα απόβλητα του οργανισμού μας και έτσι, το συκώτι μπορεί να εστιάσει στην αποβολή των δικών του τοξινών και να λειτουργήσει στην μέγιστη αποδοτικότητα. Επιπλέον, το νερό ‘καθαρίζει’ το συκώτι και το βοηθάει να αποβάλει τις τοξίνες μέσω της επιδερμίδας - με τον ιδρώτα και μέσω του εντέρου. Λίγες σταγόνες λεμονιού και μία φέτα λεμονιού σε χλιαρό νερό, διεγείρει τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι και έτσι βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και μας αναζωογονεί φυσικά! Μόνο αν έχετε πρόβλημα υπότασης δώστε προσοχή στο λεμόνι, καθώς μπορεί να «ρίξει» τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Διαφορετικά ξεκινήστε την ημέρα σας με το συγκεκριμένο ρόφημα, το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το συκώτι βοηθώντας το να αποβάλλει όλες τις τοξίνες.

Προσοχή στην αφυδάτωση!

Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι φυσικοί τρόποι να συνδυάσουμε το νερό πέρα από το λεμόνι. Η κανέλα και η μέντα σε καθαρό νερό μπορούν να μας κρατήσουν ενυδατωμένους. Έστω και μία ήπια αφυδάτωση εμποδίζει την σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού μας και πρέπει να την αποφεύγουμε. Αν ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό μπορείτε να διορθώσετε αυτήν την κακή συνήθεια με το να προγραμματίζετε την ποσότητα του νερού σας που πρέπει να πίνετε καθημερινά. Άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και τα ανθρακούχα αφεψήματα περιέχουν νερό, αλλά δεν προτιμούνται στην αποτοξίνωση διότι περιέχουν καφεΐνη.

Επιπλέον δραστηριότητες για την αποβολή τοξινών σε συνδυασμό πάντα με άφθονο νερό!

Ο οργανισμός μας, έχει επίσης τη δυνατότητα να αποβάλει τοξίνες κι από άλλα σημεία του σώματός μας, όπως: το έντερο, τους πνεύμονες, το δέρμα και την ουροδόχο κύστη. Η άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ευνοεί την κινητικότητα του εντέρου και μέσω της εφίδρωσης αποβάλλονται υγρά. Ακόμη, είκοσι λεπτά σάουνας βοηθούν τον οργανισμό μας να αποβάλλει υγρά που έχει κατακρατήσει μέσω του ιδρώτα. Αν όμως, δεν έχετε πρόσβαση σε σάουνα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο χρησιμοποιώντας φυσικό σφουγγάρι. Βοηθά το δέρμα σας να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει σε βάθος και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Δεν πρέπει κι εδώ όμως, να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα του νερού. Αν νιώσετε κόπωση ή αδυναμία θα οφείλεται στην έλλειψη νερού. Έχετε διαρκώς δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό και μην περιμένετε να διψάσετε για να το γεμίσετε ξανά. Η άφθονη κατανάλωση καθαρού νερού θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενυδάτωση του οργανισμού σας και στην αποβολή των τοξινών.

Χρήσιμα tips για να καταναλώνεται περισσότερο νερό:

  • Μάθετε τον εαυτό σας να καταναλώνει τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ανά 2 ώρες στο χώρο εργασίας.
  • Φροντίστε να έχετε κοντά σας νερό ώστε όπου κι αν βρίσκεστε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να μπορείτε να καταναλώσετε. Αφήστε μπουκαλάκια με νερό σε στρατηγικά σημεία, όπως δίπλα από το κρεβάτι, τον υπολογιστή και την τηλεόραση.
  • Θα καταναλώσετε περισσότερο νερό αν το διατηρείτε κρύο!

Πηγές:

«Detox Naturally», (πρόσβαση στις 03/05/12)
S.C. Ville, 24/07/11, (πρόσβαση στις 03/05/12)
Will McCahill, 14/06/11, (πρόσβαση στις 03/05/12)
Molly Solanki, 02/09/11, (πρόσβαση στις 03/05/12)
naftemporiki.gr, 17/04/12, (πρόσβαση στις 18/04/12)